Followers

Usha-Usha

Artikel

Template Terbaru

Ikhtibar Pemergian Yasmin


"Kematian adalah suatu yang pasti yang tidak boleh di tangguh atau di hentikan individu atau persatuan atau badan-badan yang memperjuangkan hak asasi manusia tidak boleh mengatakan ia menyalahi hak asasi manusia atau dengan kata "boombastiknya' katakan tidak kepada kematian.

Kematian, ini satu peringatan untuk semua.kematian adalah subjektif yang tidak dapat di tafsirkan bila, di mana, kenapa kerana itu adalah kuasa yang Maha Esa.Kematian Yasmin Ahmad pastinya mengegarkan rakyat malaysia yang mengikuti perkembangan dunia seni tanah air. Kematianya yang tidak diberitahu masanya, tempatnya tetapi boleh panggilan ilahi terjadi di saat melakukan kerja-kerja seni, dan kematian berlaku dengan pantas yakni selepas 3 hari terlantar di hospital.

Di sini, saya bukannya nak memburukkan si mati atau sesiapa sahaja, tetapi sekadar peringatan bersama, terutama kaum-kaum artis ini. bersiaplah dengan kematian. Apakah persiapan kematian kita dengan menjual suara yang haram di kalangan wanita itu satu yang baik untuk bekalan hari akhirat kita, atau adengan filem yang menyentuh antara bukan mahram atau apa sahaja aktiviti seni kita yang bercanggah dengan agama kita hendak jadikan bekalan akhirat kita.

Ingat, mati itu tidak tentu masanya. kita tidak boleh menyatakan yang kita akan bertaubat bila tiba masanya.Bila masanya itu, esok, lusa, tahun hadapan atau 10 tahu lagi. jangankan esok, lusa di saat anda membaca paper hari ini pun anda boleh mati.jadi bersiaplah untk kematian. kita jangan ingat kita sudah pergi haji, mka dosa kita telh di ampunkan adakah kita nampak Allah padamkan dosa kita?

Atau dosa kita semakin bertambah setelah pulang dari mengerjakan haji?Kita renungkan bersama tindakan kita mempersendakan hukum Allah dengan menjadikan memakai pakaian ala-ala feksyen menutup aurat tapi tidak menutupnya adalah seperti mempermain-mainkan arahan Allah. Jadi bersiaplah untuk kematian.


Buat ahli keluarga Yasmin yang mengeluarkan kenyataan "Tidak sepatutnya Yasmin pergi" atau "Masih terlalu awal untuk Yasmin meninggalkan kita",taubatlah kamu.Siapa kamu untuk mempersoalkan kepulangan Yasmin pada penciptaNya?Baiknya Yasmin atau sebaliknya itu semua kerja Allah namun apakah pula nasib kita kelak?Kita tidak mampu mengubah keadaan. Yang pergi tetap pergi.Hanya doakan akan roh mereka sejahtera di sana.

Jangan kita hanya menangisi kematian Yasmin tetapi ambillah iktibar kematian itu untuk diri kita.Fikir-fikirkan...


0 Kesan Parut: