Followers

Usha-Usha

Artikel

Template Terbaru

Dosa Jangan Ditambah Iman Jangan Ditolak


Sabda Nabi Muhammad s.a.w. : Amal manusia yang tidak pernah putusnya mendapat pahala disisi Allah, Ada tiga perkara:

AMAL-JARIAH: 

Amal Jariah ertinya pekerjaan yang baik umpamanya dia menyumbangkan tenaga atau harta atau fikiran kepada masyarakat untuk pembaikan atau pembiayaan untuk masjid, musolla, madrasah, rumah sakit dan sebagainya maka selagi masjid masih digunakan beribadat, musolla dan madrasah dipakai orang, maka selama itu pula orang tadi mendapat pahala di sisi Tuhan. 

Tapi kebanyakan orang berfaham amal jariah itu hanya untuk agama sahaja padahal untuk umum pun termasuk amal jariah juga. Misalnya : Sebuah Jalan atau jambatan yang umum diguna kerosakan, kemudian secara bergotong-royong masyarakat setempat beramai-ramai memperbaiki itupun termasuk amal jariah.

Org awam berpendapat yang dikatakan amal soleh adalah cuma solat dan puasa saja padahal bukan yang demikian. Yang dimaksudkan dengan kata "amal soleh" adalah perbuatan yang baik, baik dalam pandangan mata umum dan juga pandangan agama. Maka tandanya orang beriman, ialah yang suka melakukan amal kebajikan. 


ANAK YANG SOLEH (ANAK YG BAIK): 

Sudah jelas jika orang ingin mempunyai anak yang soleh, tidak mudah diperolehi begitu saja. Maka yang pertama wajib atas org tua mengajar anak dengan pendidikan agama. Selain menghantar anaknya ke sekolah umum dan sekolah agama, orang tua juga harus memberi contoh yang baik kepada anaknya dengan melaksanakan perintah agama. InsyaAllah anak itu akan mencontohi orang tuanya. 


ILMU YANG DIAJARKAN KPADA ORANG LAIN: 

Adapun yang dimaksudkan dengan ilmu adalah bukan ilmu agama sahaja. Ilmu itu adalah umum, ilmu ertinya adalah "Pengetahuan". Sebagaimana Sabda Rasulullah s.a.w. :
'Sempurnanya agama dengan ilmu, sempurnanya dunia juga dengan ilmu."
 

Jadi tegaslah ilmu apa saja yg telah diajarkan kepada orang lain dan orang lain itu mendapat manfaat dari ilmu tersebut, maka org pertama yang mengajarkannya jika dia seorang muslim dia mendapat pahala yg tidak habis disisi Allah s.a.w. 

Misalnya org pandai membetulkan radio rosak kemudian kepandaiannya diajarkan pada orang lain, lalu orang itu mendapat manfaat daripadanya yang disunatkan untuk mencari nafkah, maka orang yang mengajarkannya mendapat pahala "jariyah" dari sisi Allah s.w.t. 


Namun betapa malangnya umat Islam kini,yang tidak langsung terfikir akan 3 perkara di atas memang sudah jauh dari Islamnya,namun ada juga yang tahu akan hal tersebut namun menyalahgunakan 3 perkara di atas.Contohnya,amal jariah dimana sepatutnya tangan kanan yang dihulurkan,tangan kiri sepatutnya tidak tahu.Dalam erti kata lain,amal jariah bukanlah untuk kebanggaan atau dimasukkan dalam berita.Ianya ikhlas dan sepatutnya hanya pemberi,si penerima dan Allah sahaja yang tahu.Ilmu pula kini banyak disalahgunakan.Si peguam menggunakan ilmunya mempertahankan kesalahan kliennya dan kuasa yang ada tidak digunakan untuk menaikkan hukum Allah.Anak yang soleh?Sayang sekali kini tidak ramai anak soleh dilahirkan.Kebanyakkan sudah hanyut dengan lamunan duniawi semata-mata.Maka apa yang kita tinggal untuk dibawa bekalan di kubur kelak?Tanyalah diri kalian sendiri!


0 Kesan Parut: