Followers

Usha-Usha

Artikel

Template Terbaru

Contohi 9 Siti Ini!


1) Siti Khadijah 

- Beliau merupakan isteri Rasulullah s.a.w yang melahirkan anak-anak Rasulullah, setia dan menyokong Rasulullah walaupun ditentang hebat oleh orang-orang kafir dan musyrik, menghantarkan makanan kepada Baginda ketika Baginda beribadat di Gua Hira'. 

2) Siti Fatimah 

- Anak Rasulullah yang tinggi budi pekertinya. Sangat kasih dan setia kepada suaminya Ali karamallahu wajhah walaupun Ali miskin. Tidur berkongsikan 1 bantal dan kadang-kadang berbantalkan lengan Ali. Rasulullah pernah berkata aku takkan maafkan kamu wahai Fatimah sehinggalah Ali maafkan kamu. 

3) Siti A'ishah 

- Beliau isteri Rasulullah yg paling romantik. Sanggup berkongsi bekas makanan dan minuman dgn Rasulullah. Di mana Nabi s.a.w minum di situ beliau akan minum menggunakan bekas yang sama. 

4) Siti Hajar 

- Isteri Nabi Ibrahim yg patuh kpd suami dan suruhan Allah. Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan. Berjuang mencari air untuk anaknya Nabi Ismail (Pengorbanan seorang ibu mithali). 

5) Siti Mariam 

- Wanita suci yg mmg pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai maruah yang tinggi sehingga rahimnya dipilih oleh Allah s.w.t untuk mengandungkan Nabi Isa. 

6) Siti Asiah 

- Isteri Firaun yang tinggi imannya dan tidak gentar dgn ujian yang dihadapinya daripada Firaun Laknatullah. 

7) Siti Aminah 

- Wanita mulia yang menjadi ibu kandung Rasullullah. Mendidik baginda menjadi insan mulia. 

8) Siti Muti'ah 

- Isteri yang patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya kerana setianya kepada suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat untuk dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati, berhias dengan cantik untuk tatapan suaminya sahaja. 

9 ) Siti Zubaidah 


- Wanita kaya dermawan yang menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid. Sanggup membelanjakan semua hartanya untuk membina terusan untuk kegunaan org ramai hanya niat kerana Allah s.w.t.

***Kepada yang bukan namanya Siti,contohi juga sifat dan budi pekerti yang dimiliki oleh 9 Siti ini.InsyaAllah akan mendapat title wanita Solehah!***

1 Kesan Parut:

Tanpa Nama berkata...

Hanya pertanyaan...
Siti ni nama yang berasal dari orang Melayu ke?? Dulu2 penah dengar, Siti ni asal2nya dalam bahasa Arab dari panggilan "Saidatina". Tapi dimelayukan jadi Siti...
Tul ke??? Kalo ada fakta yang betul, gitau la yea..

*nor_masra*