Followers

Usha-Usha

Artikel

Template Terbaru

Di Turki,Yahudi lebih hina dari anjing!

Semua gadis Yahudi berangan-angan tinggal di Turki. Impian mereka ialah untuk berkahwin di Sinagog terkenal Neveh Shaleom yang berada di Istanbul.

"Tempat yang indah," ujar Sheila, seorang gadis Yahudi. "Tapi saya dan tunangan saya tak mungkin lagi dapat berkahwin di sana. Ketika ibu saya pergi ke pejabat kementerian di Istanbul untuk mengambil berkas-berkas pernikahan, mereka sama sekali tidak menolongnya. Itu kerana ibu saya seorang Yahudi. Sekarang situasinya menjadi tak terkawal."

Sheila melanjutkan, "Semuanya menjadi buruk. Semua kedai di Istanbul memasang 'banner' "Yahudi Tak Boleh Masuk, Anjing Boleh." Anda semua boleh membayangkan bagaimana perasaan orang Yahudi sekarang ini. Gerakan anti-Yahudi di Turki mencapai tahap paling parah sepanjang sejarah."

Sheila tidak bersendirian. Nathalie, seorang imigran Yahudi yang berada di Istanbul juga merasakan hal yang sama. "Sekarang, rakyat Turki bukan hanya menentang Israel, tapi juga semua bangsa Yahudi. Semua ini tidak masuk akal."

Pemerintah Israel sebenarnya sudah membuat kenyataan agar orang Yahudi yang menetap di Turki untuk segera kembali ke Israel. Tapi seruan ini ditolak mentah-mentah oleh banyak kaum Yahudi. "Saya katakan yang sejujurnya, saya sangat mencintai Turki. Siapapun tidak akan pernah boleh membuat saya meninggalkan Turki, walaupun saya dibayar mahal." ujar Itzik Bahar, Yahudi yang tinggal di Istanbul sejak tahun 1948. "Sekarang kami tengah hidup dalam suasana keganasan yang kami buat sendiri."

0 Kesan Parut: