Followers

Usha-Usha

Artikel

Template Terbaru

Ana dan dia?


Salam...

Actually ana bukan minat nak bukak topik ini.Tapi ana cuma nak jelaskan tentang apa yang mahu ana sampaikan berkaitan dengan tajuk di atas.Ana masih ingat lagi Syed tanya ana lepas kelas Fluid.Dia tanya,"Faiz,aku dengar ko nak kahwin hujung tahun ini".Terbeliak mata ana mendengarnya.Dari mana sumber entah dia dengar.Dan jadi heboh semua kawan lelaki di kelas. Pastu ana membalas,"Ini fitnah ini.Dari mana hang dapat berita ni?Calon nya pun enggak ada"."Aku baca dalam blog ko.Aku selalu tengok blog ko",balas sahabatku itu."Astaghfirullah sheikh.Aku tak jelaskan sampai macam itu.Cuma jangan salah mendefinisikan azam ke 10 ana kat dalam blog ana itu.Jika ada maka adalah.Masih muda dan lambat lagi."Jelas ana pada dia.

Buat pengetahuan sahabat sekalian,bab percintaan ini ana malas dah nak fikir.Memang hati ana ini pernah dimiliki dahulu.Selama 3 tahun iaitu dari tahun 2004 hingga pertengahan 2007.3 tahun!Tiada kenangan manis di sebalik 3 tahun.Kerana percintaanlah membuatkan ana menjadi angau dan tidak mampu tumpukan perhatian pada study.Effectnya,hah,ana tidak lepas untuk sambung belajar ke luar negara.Ada hikmah di sebaliknya.Saat berpisah memang nampak seperti ana berada di neraka dunia.Sedih dan tiba-tiba terasa hati ini berada di dalam kekosongan.Kesedihan tidak pernah ana alami pada saat itu.Masa itu tempat ana lepaskan kesedihan adalah pada rakan serumah.Memang gelap dunia masa itu.

Kemudian datang pula seorang muslimat yang ana rasa amat sejuk mata memandang.Dan terus terang ana katakan ana pernah approach dia.Memberi tahu isi hati ana pada dia.Kerana title muslimat solehah yang dia miliki insyaAllah,maka dia katakan dia tidak bersedia untuk semua itu dan dia ada tanggungjawab yang lebih besar untuk dia lunaskan.Ah,tersentak aku.Masih ada wanita sepertinya.Sejak dari hari itu,ana menyimpan rasa hati pada dia.Dan ana pernah kata pada dia, "Jika diizinkan olehNya,dan jika enti bersedia,tempoh 2 tahun,bersedialah menerima ana.Tak memaksa cuma take your time dan tanamkan azam untuk memiliki pasangan yang soleh dan solehah.Berusahalah kita jadi terbaik antara satu sama lain dan kita masih bersahabat dan hanya sebagai seorang sahabat.Tiba masanya,terimalah ana."..mungkin ini secara ringkas ana pernah katakan pada dia.


Ana ingat lagi forum semalam (12/2/2009) "Baju Melayu bertemu Baju Kurung",Salah seorang panel Ustaz Fauzi berkata "Tak salah menyukai seseorang.Jumpa je gadis depan dalam hati kata suka pada dia.Jumpa gadis lain kata pula suka pada dia."lawak jenaka yang memang menjadi pada malam itu.Dan memang ana menyukai dia.Tapi hanya mampu ke tahap menyukai.Ana mahu menyintai dia tetapi biarlah cinta itu dibelai selepas akad nikah dilafazkan.Biar mula cara baik dan berkesudahan dengan cara yang mulia.Cinta boleh membuatkan seseorang hilang fokus. Ana tanamkan dalam diri,biar Allah tentukan pasangan ana kelak.

Ana ada tugasan ana sekarang.Sebagai Exco DIO dalam PPI,AJK Media SAQ,Sukarelawan PEMBINA dan Aman Palestin,amat berat tanggungjawab ana kini.Biarlah ana dahulukan mana yang lebih penting buat ana sekarang.Buat yang terasa dirinya diceritakan dalam artikel ini,inilah kisah sebenar di sebalik kehidupan seorang insan bernama FaREasT.Siapalah ana untuk mencintai dan dicintai. Cuma ana mahu bercinta dengan Rabb ana Allah SWT dan Dia juga menyintai ana.Itu yang ana cuba kejarkan sekarang.Alhamdulillah sejak bersama sahabat seperjuang di Baitul Junnud,tenang rasa diri ini.

Ana kini berada di landasan yang sepatutnya seorang pemuda itu habiskan masa mudanya...Moga segala tohmahan dan persoalan tidak lagi ditujukan pada ana lagi.Dan siapakah gerangan si dia itu,biarlah Allah,ana dan dia tahu.Ana berdoa dalam sujud dan doaku.Itu sahaja yang ana mampu lakukan untuk elakan zina seperti yang difirman oleh Allah SWT dan surah al-Israa' ayat 32 atau 34.Ana tak pasti.Baiklah,sampai di sinilah sahaja dari ana. Assalamualaikum dan jazakallah kerana terus beri sokongan ana untuk meneruskan perjuangan dalam dunia blog.


3 Kesan Parut:

M A S R U R A H berkata...

salam...smoge awk berjaya dlm dunia n akhirat insyaallah..

M A S R U R A H berkata...

Salam..semoge awk berjaya di dunia and akhirat..Insyaallah.

mj berkata...

luahan hati yg sgt jujur..

smoga b`temu pilihan Allah yg tbaik utkmu..amin...