Followers

Usha-Usha

Artikel

Template Terbaru

20 Tips Nak Capai Dean List di Uniten


1)Jangan Study kuat sangat tanpa ada perancangan.Biarlah study smart.
2)Buat Nota masa pensyarah bagi lecture.Jangan Tidur.
3)Dont Skip Lecture or Tutorial.
4)Jangan Menderhaka pada pensyarah.Berbuat baik kepada mereka.Kalau boleh bagi pensyarah tu kenal kita.Lebih-lebih lagi subjek IKAL seperti Islamic Studies.
5)Masa Belajar cari kawan-kawan yang nak belajar bukannya cari kawan-kawan yang enjoy.Waktu enjoy baru cari kawan-kawan untuk enjoy.
6)Dapatkan Doa dan Restu dari ibu bapa.
7)Jangan Ponteng Kuiz!Kuiz nampak simple tapi markah banyak untuk final mark nanti!
8)Jangan tak join langsung aktiviti kokorikulum kat Uniten.Sebab ada yang kaki study tapi result tak kemana.Tapi bila dah aktif Kokorikulum jangan lupa study plak.
9)Study Group!At least beberapa minggu sebelum Final Exam!Terbukti berkesan...
10)Score carry mark sebab carry mark di uniten 50% hingga 60% daripada final mark!
11)Jangan Tidur masa lecture atau tutorial.Apa lecture ajar berbeza dengan apa yang kawan ajarkan.
12)Jangan copy assignment atau projek.Kalau kantoi,akan di blacklist oleh pensyarah.Kalau terpaksa sangat,ambil half copy je dari kawan.Ini hanya untuk assignment yang kecil sahaja.
13)Masa Final Exam jangan kalut sangat.Tawakal je.Tapi pastikan dah study la.Tak study tak guna tawakal.
14)Jangan enjoy sampai lewat malam.Tidur kene cukup,rehat kene cukup.Kalau larat bersukan atau beriadah.
15)Kesihatan penting sangat!Jaga kesihatan tu.Minum Air kene cukup.
16)Awal-awal sem dah kene beli buku teks,latihan dan nota lecture.Jangan tunggu last minit.
17)Agak-agak tak paham apa diterangkan oleh lecturer masa kuliah,terus tanya takpun tanya di bliknya.Jangan tunggu nak Final baru nak serbu bilik lecturer.
18)Ada masa terluang,ingat-ingatkan nota penting,formula dan contoh soalan yang pernah keluar.
19)Jangan yakin sangat dapat score final exam.Final exam Uniten memang pelik dan membunuh.
20)DOA pada Allah.Buat Solat Hajat,Tahajjud dan Taubat.Moga dibersihkan hati dan jiwa ketika menduduki peperiksaan.

*Moga sahabat-sahabat berjaya dalam menempuh sem yang baru ini.Ini cuma nasihat dan pesanan dari saya.Jika rasa tak setuju tu pohon ampun dan maaf.Setiap orang ada caranya untuk mencapai apa yang dia mahukan.Ini yang apa saya lakukan dan alhamdulillah Allah murahkan rezeki saya*

2 Kesan Parut:

perjalananjauh berkata...

21. Minum kopi putih
22. gaduh dengan aku
23. bangun subuh bila kipas dah off
24. lu pikirrr la sendiri.

pusingbandar berkata...

25. lepas subuh tidur balik
26. bangun sebelum kelas bermula
27. simpan kopi putih dalam loker supaya orang x ambil
28. kerapkan ym (part ni ramai yg buat)
29. beli laptop baru, laptop lama jual kat mudah.com.my
30. main game need for speed dulu sebelum tidur agar dapat tidur dgn lena.

ala..point no 23 tu, perjalananjauh pun buat jugak..hehehe