Followers

Usha-Usha

Template Terbaru

Azab bagi orang Melayu

Azab memang azab... tu baru azab didunia tu.belum azab di akhirat.bangsa melayu makin di seksa oleh Allah tuhan sekalian bangsa kerana tindakan dek sekelompok manusia yang berpaksikan kemelayuannya dan menolak tepi keislamannya.

Tiada siapa boleh menafikan betapa pentingnya semangat sesama bangsa. Majunya China kerana ketamadunan bangsa cina,gahnya kerajaan majapahit kerana kekuatan bangsa jawa itu sendiri. Dan munculnya kerajaan melayu melaka menaikkan nama kemelayuan di saentero dunia 600 tahun yang lalu. Nama MELAKA pernah ditasbihkan oleh pendagang barat kerana gahnya pelabuhan Melaka.

Namun setiap ciptaan tuhan itu pasti ada pasangannya. Yang gah pasti ada yang hina. Lihat kembali sejarah yang mungkin pernah kita pelajari dahulu di sekolah. Gahnya Firaun mengaku tuhan menghinakan dirinya hingga dihumban ke dasar laut merah. Kemudian datang empayar Rom dan Parsi yang bersaing untuk menguasai kebanyakkan tempat di muka bumi ini. Namun sejarah tiidak pernah menipu apabila terbukti dua kerajaan gah ini menjauhkan diri dari sebuah tamadun kuno lagi jahiliyyah iaitu tamadun arab. Kerana mengabaikan ilmu yang pernah dikurniah Rabb maka bangsa arab telah dipandang hina dan sepi okeh kerajaan dunia ketika itu.

Bayangkan semangat assobiyyah perkauman yang melampau telah mencampakkan bangsa arab ke tahap kemunduran yang tidak terkata lag. Penulis tidak mahu memperjelaskan apa yang berlaku pada zaman itu. Yang mahu dibangkitkan disini ialah bagaimana manusia dihinakan apabila memisahkan bangsa dengan Yang Esa. Bagaimana rendahnya bangsa bila memisahkan akhirat dan betapa terkutuknya manusia pabila bertuhankan kebangsaan. Allah itu Maha Adil. Menyelamatkan keturunan Ismail A.s dengan melahirkan penghulu segala nabi dan penutup segala kenabian.

Kelahiran Muhammad s.a.w menyelamatkan bangsa arab dari ditindas dan menindas. Ditarbiyahnya bangsa arab bertuhankan Allah dan bukan bersyaitankan bangsa semata mata. Disatu padukan bangsa dengan satu panji lailahailallah. Setelah itu barulah disatukan bangsa arab dari pelbagai suku kaum dan keturunan untuk menjadi bangsa arab yang islami. Perlulah dibawa Islam itu terlebih dahulu sebelum membawa bangsa bukan sebaliknya.

Inilah pad ahnya pabila mengesakan bangsa secara internal. Apakah dimaksudkan internal? Ianya bermaksud luaran berkata tentang agama namun hakikatnya mereka masih bernafsukan bangsa dan nafsu pangkat. Akhir zaman ulama dihina lebih teruk dari kucing di jalanan yang disepak terajang. Sudahlah ajakan kebaikan diambil endah tak endah, fitnah pula dipalitkan ke wajah ulama. Pabila agama tidak berguna lagi bagi sesetengah negarawan dan ahli politikus maka lahirlah generasi islam yang liberal dan mungkin teruk lagi boleh menjadi konco kamal attaturk iaitu sekular. Hinanya bangsa melayu sekarang bukan hasil kerja bangsa lain. Namun hakikatnya ia hasil tangan orang melayu itu sendiri yang melupakan tuhannya. Maka disergah bangsa ini dengan kehadiran bangsa imigran cina dan india yang menghukum kealpaan orang melayu itu sendiri.

Katakan apa yang mahu digahkan dengan masjid yang cantik dan banyak namun sunyi sepi pengunjungnya. Malah wabak berbangga rumah ibadat ini mempercepatkan proses berlakunya hari penghabisan kelak iaitu kiamat. Apa mahu dibanggakan apabila saguhati yang diberikan untuk meringankan rakyat namun pada masa yang sama mengikis harta amanah Allah itu menggunakan tangan kiri. Berfikirlah sebelum kita menjadi bangsa yang dihina lebih parah kelak. Jangan disangkakan aku melayu islam aku akan masuk syurga walhal hakikatnya yang akan masuk syurga hanyalah bangsa yang beriman dan bertaqwa. Islam hanyalah agama namun yang memasukkan kiat ke syurga ialah pangkat iman dan taqwa.....

0 Kesan Parut: